„Partea întunecată a magiei” (Culorile magiei, #1) de V.E. Schwab

DESCRIEREA: Într-un univers guvernat de magie există mai multe Londre: Roșie, Cenușie, Albă și, în trecut, Neagră.

Kell este ultimul dintre antari, magicieni care pot călători între lumile paralele. A crescut în Londra Roșie și este mesagerul oficial pentru afacerile cu sângeroasa Londră Albă și cu Londra Cenușie, cea fără de magie. Neoficial însă, Kell e un contrabandist pasionat de artefacte din alte lumi. Lila, o hoață care bântuie în travesti străzile Londrei Cenușii și visează să ajungă pirat, îi fură un boeict magic extrem de periculos. Inițial dușmani, Kell și Lila sunt nevoiți să se ajute unul pe altul când își dau seama că au intrat într-o conspirație mortală.

”O proză antrenantă, cu detalii uimitoare – un palton de cameleon, un râu roșu de magie, o antieroină cu aspirații de pirat – aduce la viață aventuri captivante în mai multe lumi fascinante.” ___ Publishers Weekly

RECENZIA: Dacă nu ar fi fost blogul, nu aș mai fi știut când am scris ultima recenzie – și a trecut foarte mult timp de atunci. Poate prea mult pentru o persoană care, înainte, își acorda destul pentru îngrijirea și scrierea pe blog. Dar asta ar putea fi o cu totul altă discuție, pentru o viitoare postare. În schimb, motivul pentru care m-am decis să acord atenție blogului a fost o carte pe care am terminat-o de citit în urmă cu o zi, un volum fantasy – care face parte dintr-o trilogie –, scris de o autoare despre care am mai scris, în urmă cu ceva ani: V.E. Schwab. Iar volumul de față se numește Partea întunecată a magiei, care deschide seria „Culorile magiei”, apărută la Editura Nemira.

Partea întunecată a magiei a fost tradusă la noi în anul 2018, toate cele trei volume fiind în palmaresul editurii Nemira, și cu toate acestea abia anul acesta am ajuns să îi dau o șansă – ironic, fără să fie prima mea alegere. Am vrut să particip la un buddy reading organizat de Georgiana – Jurnalul unei cititoare –, iar cartea aleasă s-a nimerit să fie Partea întunecată a magiei. Și cum nu am găsit-o nicăieri, mă bătea gândul să renunț, dar Georgiana mi-a făcut o surpriză la care nu m-aș fi așteptat niciodată, oferindu-mi drept cadou toată seria; a reușit să o găsească la un stand Nemira, la un târg foarte micuț. Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!

De la V.E. Schwab am mai citit duologia ”Monștrii din Verity” – ambele recenzii se găsesc pe blog –, astfel că, așa cum am menționat mai la începutul recenziei, eram cât de cât cunoscătoare cu stilul de scriere al autoarei și cu modeul ei de a forma intrigi. Dar această nouă poveste a Victoriei mi s-a părut cu mult mai complexă, mai misterioasă și întunecată. Poate și pentru că am reușit să mă atașez mai mult de cele două personaje principale din Partea întunecată a magiei – Kell și Lila. Iar imaginile pe care mi le-am format în fața ochilor, detaliile prezentate în carte despre cele patru Londre – Neagră, Albă, Roșie și Cenușie –, m-au ajutat foarte mult să fiu prinsă în tot ce se întâmpla pe parcursul volumului. Plus stilul autoarei care se citește foarte ușor, toată povestea curgând lin. Nici măcar nu mi-am dat seama când am ajuns la jumătatea cărții, iar finalul mi-am dorit să îl lungesc mai mult pentru a fi aproape de ora în care urma să discutăm despre volum, nu pentru că nu m-ar fi prins a doua jumătate.

Aspectul care consider că face această serie atât de specială și de diferită – da, are și câteva clișee, dar cărora le-am acordat prea puțină atenție –, a fost această idee principală de patru Londre, guvernate în moduri diferite, cu povești și destinde mai mult sau mai puțin fericite. Dacă Londra Roșie era plină de magie și prospera în bogăție și liniște, Londra Cenușie era exact opusul. Dacă în Londra Albă domnea haosul noaptea – din cauza foametei și a fricii cauzată de conducători –, Londra Neagră se transformase într-o gaură fără fund, unde se găsea doar întuneric și moarte. Toate aceste aspecte au conferit atât de multă importanță și valoare în felul cum mi-am imaginat această lume fantastică. Da, am mai citit cărți fantasy în care protagoniștii principali sunt un el și o ea, în care binele se bate constant și avid cu răul, dar felul în care au fost învelite aceste aspecte, asta a contat foarte mult. Ceea ce a fost construit în jurul acestor subiecte. Iar în cazul volumului de față a fost ceva foarte pe placul meu.  

Pe lângă cele menționate mai sus, un alt lucru care a contat foarte mult în ochii mei a fost sistemul de funcționare al traversării dintr-o Londră în alta. Și faptul că nu se făcea atât de ușor și nici de oricine își dorea să se ducă într-o „mică” excursie. Totul a fost foarte bine gândit și pus la punct de V.E. Schwab. Și în ciuda faptului că am un presentiment cum că nu am înțeles întru-totul acest sistem de funcționare, nu prea mă deranjează atât de mult, deoarece am putut să prind – în foarte mare parte – cam tot ce era important pentru a înțelege povestea.

Cât despre personaje, nu pot spune că l-am plăcut în toate momentele pe Kell – da, este un tip cu foarte multă charismă, arogant din multe puncte de vedere și foarte plăcut în ochii multora, dar au fost anumite scene în care stăteam și mă gândeam cum de putea să se comporte în felul acela, când era descris de către autoare și alte personaje drept fiind cu totul altcineva. Dar a fost un personaj pe care l-am citit cu plăcere, despre care mi-am dorit – și încă simt că nu am aflat destule – să descopăr cât mai multe. Iar în privința celuilalt personaj principal, pe Lila chiar nu am plăcut-o din prima clipă. Am simțit o ușoară reținere față de acțiunile ei și de modul de gândire pe care îl avea. Poate și pentru că, făcând o comparație între mine și ea, suntem total diferite și ne plac chestii care se găsesc la poli opuși. Dar a fost un personaj – la fel ca în cazul lui Kell – în privința căruia am avut un interes destul de mare în a afla cât mai multe despre trecut.

Pe lângă Kell și Lila – ar fi fost ciudat să nu îi menționez, având în vedere că sunt personaje principale –, un alt participant din carte pe care l-am urmărit foarte atentă și pe care mi-l doream mult mai des prezent, a fost Holland. Despre el nu țin să scriu prea multe deoarece aș risca să ofer spoilere, și nu-mi doresc deloc acest lucru. Tot ceea ce voi mai scrie despre el este că îmi doresc ca, până la finalul seriei, să citesc despre el o concluzie care să fie pe placul meu. Pentru că este un personaj foarte interesant. Poate mai interesant și față de Kell. Pe lângă cei trei, gemenii Dane au fost un deliciu în a-i descoperi, deoarece au fost portretizați de către V.E. Schwab într-un mod foarte plăcut mie, atunci când vorbim despre personaje care îți ridică niște frici.

Ca o concluzie, a fost un volum foarte pe placul meu, și presimt că urmează să fie așa toată seria. Îmi doresc mult să nu scadă așteptările pe care deja mi le-am format – și care sunt destul de sus –, dar sunt destul de optimistă. Cât despre celelalte două cărți ale trilogiei – Adunarea umbrelor și Invocarea luminii –, deja m-am apucat de volumul următor, dar nu cred că voi mai scrie despre ea sau ultima pe blog. Iar în privința recomandării legată de citirea sau nu a acestei trilogii, cred că m-am făcut foarte înțeleasă – prin ceea ce am scris în recenzie – legat de faptul că îndemn în a fi citită. În special de cei care sunt fani al poveștilor fantastice.

Publicat de

Andreea Pandelea

Mă numesc Andreea Pandelea și am douăzeci și trei de ani. Mi-am creat blogul din dorința de a-mi dezvolta o pasiune ce a înflorit la sfârșitul ciclului gimnazial, acest hobby ajungând, după patru ani de zile, să devină mai mult de atât. O extensie a mea, o parte fără de care nu mai pot să trăiesc, o obsesie, o plăcere recomandată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.