„Dincolo” (Am murit, din fericire, #3) de Theo Anghel

RECENZIA: Terminând de citit acest volum acum aproape o lună – dacă am calculat bine datele –, sinceră să fiu, făcând o analiză a întâmplărilor care s-au petrecut în Dincolo, nu pot spune că mai rețin foarte multe din cele petrecute. Cel puțin, știu că scenele mai puțin importante, dar care, totuși, m-ar fi ajutat în legătură cu scăderea sau ridicarea anumitor personaje în ochi, mi-au ieșit de tot din cap. Așa că mă voi baza doar pe ce am mai reținut, pe aspectele majore, dar și pe ideile pe care am reușit să le așez pe foaie, imediat după ce am lecturat volumul.

În orice caz, ca să fie trasă de la început o concluzie clară – pentru cei care, din diferite motive, nu vor vrea să citească întreaga recenzie –, cu siguranță că Dincolo a fost cel mai bun, cel mai dinamic și cel mai surprinzător volum, din toate cele publicate până acum. Și dacă sunteți îndeajuns de răbdători încât să citiți ce voi scrie, până la final, veți afla și de ce mi-a lăsat această părere, și de ce consider că Theo Anghel, nu doar că a reușit să construiască o poveste privită și din alt unghi decât cel cu care am fost învățați de la alți scriitori, dar și de ce nu prea poți să uiți acest amalgam de stări pe care a reușit să le ofere cititorului. Pe care consider că nu a reușit să mi le dăruiască doar mie, ci și celorlalți care au reușit să parcurgă povestea Orianei și a celorlalte personaje mai principale, până în acest punct în care ne-a lăsat să așteptăm. 

Nu știu sigur cu ce ar trebui să încep această disecare a tot ce s-a petrecut în Dincolo, dar imediat după ce am privit coperta de mai sus, după ce ochii mi-au zburat de la fata cu arcul și săgețile, de la o Ama războinică, toată atenția a reușit să mi se concentreze strict pe băiatul din primul plan, pe băiatul cu glugă și cu expresie, dacă nu posomorâtă, atunci severă, pe acel Abel care, cu toate că nu m-a impresionat foarte mult în primele două cărți, aici m-a făcut să mă întreb: de ce a trebuit să aștept atât de mult ca să ajungi să fii centrul atenției mele? (Și uite cum am reușit să scriu o propoziție, cât să-mi ajungă o viață întreagă.)

Poate că unii dintre voi, cei care ați citit cartea a treia din Am murit, din fericire vă veți întreba dacă nu cumva, prin ceea ce am scris mai sus, spun că dau vina pe autoare, pe faptul că nu trebuia să ne lase să așteptăm atâta timp ca să aflăm ce-i și cu acest înger pus pe șotii, care la început îți dă impresia că este acolo doar pentru a detensiona situațiile precare. Nu dau vina pe autoare nici unu la sută, deoarece, dacă ar fi să mă pun în pielea personajului, a ceea ce știam de dinainte despre Abel, mi-aș fi dat seama că el nu și-ar fi deschis sufletul decât în cele mai urâte momente. Iar în Dincolo, a fost nevoit să treacă prin cele mai urâte momente pe care le-au trăit, până acum, Oriana, Ama și el. Și ceea ce am aflat despre el, despre trecutul lui atât de dureros, dar la fel de corect, m-a făcut să nu mai pot fi niciodată, în această serie, indiferentă față de persoana lui; față de un Abel care a reușit să devină atât de important, ca personaj, în ochii mei, încât volumul patru – indiferent cât de repede sau de târziu ar apărea –, mi se va părea că va trece o eternitate până să fie publicat. 

Și că tot sunt la capitolul Abel, la capitolul schimbărilor, a existat un alt lucru – dar pe care voi încerca să nu-l detaliez foarte mult, ca să nu dau vreun spoiler – care m-a făcut să-mi dau seama că nu m-aș fi putut gândi niciodată la o astfel de posibilitate. Schimbările vin, informațiile ajung la tine buluc, și atunci când o fac, când descoperi alte lucruri interesante, nu prea mai știi cum să le îmbrățișezi – sau nu – pe toate. Știam că Abel, într-o viață anterioară, nu prea ar fi avut cum să fie foarte diferit de cum este el acum, ca unul dintre îngerii Orianei, dar cu toate că, pe o anumită parte am avut dreptate, când am trecut pe cealaltă și am văzut ce a făcut, cum a ajuns ceea ce este în prezent, mi-aș fi dorit ca el să fi fost total diferit. Poate că nu veți înțelege nimic din ceea ce am scris mai sus, poate că veți crede că aberez, dar când ajungi ca un personaj – sau chiar și o persoană reală –, din banal în ochii tăi să devină unul dintre cele mai importante pentru tine, ajungi să spui cuvinte, pentru a te justifica, pe care, poate, numai tu le înțelegi. Așa consider că poate s-a întâmplat și în acest caz: am spus lucruri pe care doar eu am reușit să le pricep. Dar credeți-mă, când veți ajunge să citiți Dincolo, veți fi luminați și veți înțelege semnificația cuvintelor mele.

Oriana, împreună cu cei doi îngeri ai ei, au ajuns Dincolo. Un Dincolo pe care, din câte mai țin bine minte, l-am regăsit și în cartea Tatuajul negru, de Sam Enthoven. Doar că acolo a fost o cu totul altă poveste, acolo personajul principal ajunsese într-o altă parte a lumii de Dincolo, a terorii și a nesiguranței, în care menirea lui era alta. În orice caz, am încercat să-mi imaginez lumea nouă în care a pășit Oriana, locul în care a fost închisă, personajele noi cu care s-a întâlnit, diferența atât de uriașă care se regăsea între Chaos și Dincolo. Poate că mi-aș fi dorit ca un anumit personaj să fi apărut la propriu în volum, nu doar din amintirile altuia, dar m-am mulțumit cu faptul că, totuși, nu a fost nevoit să fie martor la acele imagini, la momentele critice prin care Oriana și ceilalți au fost nevoiți să treacă. 

Cât despre Oriana ca personaj, puterea ei, modul frumos și neașteptat prin care a evoluat, au fost unele dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la Dincolo. Felul cum povestea a urmat un drum care, sunt sigură, după un anumit punct se va intersecta cu altele tot mai interesante. Dacă ar fi după mine, aș crede că Am murit, din fericire s-ar putea continua la nesfârșit; tot se vor găsi idei, pitite printr-un colț ascuns în umbră, care să schimbe firul narativ, astfel să ducă povestea într-un alt punct. O lume ciudată, dar o ciudățenie al naibii de fascinantă, de interesantă și de intrigantă. Categoric, Theo Anghel s-a detașat cu mult de sfera comunului, de sfera cărților în care ideile ajung, într-un fel, să se intersecteze, în care clișeul reușește, fără ca scriitorul să-și dea seama pe moment, să se strecoare printre rânduri și întâmplări. Mai rar un autor reușește să construiască așa ceva. 

Sfârșitul, cu toate că m-a făcut să strâng cu putere din ochi, cu toate că a reușit să mă facă să înghit în sec, Theo Anghel tot a reușit – prin sarcasmul, amuzamentul cu care ne-a învățat de la Oriana – să ne așeze chiar și un mic zâmbet pe buze. Încă mai sper ca ceea ce ne-a lăsat ea să credem la final, să nu se petreacă, nu acum, nu când perspectiva mea a reușit să se schimbe într-o altă direcție. Ar fi o nebunie totală pentru sufletul, pentru tot ce a reușit să construiască mintea mea de-a lungul acestor trei volume, ar fi cred că un șoc mult prea mare pentru unii cititori… dar și pentru mine, de ce nu. Și încă mă tot întreb de când am terminat volumul – pentru că un așa final nu se poate uita – și de când am închis cartea: oare replicile de agățat ale lui J.B. o vor face pe Oriana să-l uite pe Marc? Să sperăm că volumul patru, Purgatorio – sper că am reținut bine numele, și sper că este și ăsta cu adevărat – va vedea lumina tiparului cât mai repede. 

Publicat de

Andreea Pandelea

Mă numesc Andreea Pandelea și am douăzeci și trei de ani. Mi-am creat blogul din dorința de a-mi dezvolta o pasiune ce a înflorit la sfârșitul ciclului gimnazial, acest hobby ajungând, după patru ani de zile, să devină mai mult de atât. O extensie a mea, o parte fără de care nu mai pot să trăiesc, o obsesie, o plăcere recomandată.

2 gânduri despre „„Dincolo” (Am murit, din fericire, #3) de Theo Anghel”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.